Veerkracht: een eigenschap die je kan leren!

Veerkracht

Nog nooit waren zoveel werknemers langdurig ziek, blijkt uit een onderzoek van SD Worx. De overheid wil maatregelen treffen rond het strenger aanpakken van langdurig zieken. Helaas doet dat niets aan het bestrijden en aanpakken van de oorzaak. Zoals Tony Swinnen, onderzoeker bij SD Worx vertelt: “Dat is zoals een pijnstiller na de ziekte en niets doen aan de symptomen”.

Kortom, het werk moet draaglijker gemaakt worden. Volgens het Job-Demand-Control model en het Job-Demand-Resources model spelen taakeisen, regelmogelijkheden en sociale steun een belangrijke rol in het al dan niet ontstaan van werkstress bij medewerkers. Het is aan te raden aan organisaties een preventief beleid rond stress en burn-out te voeren zodoende het werk draaglijk en werkbaar te maken voor het eigen personeel.

Helaas hebben we hier als werknemer niet altijd grip op. Wat we wel kunnen doen is onze eigen veerkracht verhogen om weerbaarder te worden tegen stress. Vergelijk veerkracht letterlijk met een ijzeren veer: je kan deze uitrekken tot een bepaald niveau, trek je harder dan gaat de veer stuk en komt deze niet meer in zijn oorspronkelijke vorm terecht.

Veer

Veerkracht is niet zozeer een persoonlijkheidstrek, het is werkelijk een eigenschap die je kan aanleren. Hieronder alvast drie tips en bemerkingen voor meer veerkracht:

  • Authenticiteit is een belangrijke hulpbron voor veerkracht
  • Investeer in een goed sociaal netwerk
  • Omega 3 zorgt voor een daling van stress

Toegegeven: veel tips zijn vrij eenvoudig en vereisen geen al te grote aanpassingen in ons leven. Toch slagen we er nog steeds niet in deze effectief toe te passen…

De Opleidingscoach verzorgt workshops rond stress en veerkracht, waarbij methodieken, tools en input wordt aangereikt die aanzetten tot actie. We doen dat op een ludieke, maar pragmatische en doeltreffende manier. Stap voor stap en beetje bij beetje werken we aan onze eigen veerkracht en worden we onze stress te baas.

Bekijk ons open aanbod van stress en veerkracht op onze website. Contacteer ons via info@opleidingscoach.be indien u sessies binnen uw organisaties wenst te organiseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s