Waarom iedereen baat heeft bij loopbaancoaching

Voor veel mensen geldt dat werk betekenis geeft aan hun leven. Als ze werk hebben dat past bij hun capaciteiten en wensen, ervaren ze hun werk als zinvol. Voorheen werd gedacht dat als mensen een keuze maakten aan het begin van hun loopbaan ze achter deze keuze blijven staan doorheen hun verdere carrière. Loopbanen ontwikkelden zich volgens een bepaald patroon: opbouw van de loopbaan in de starterfase, stabilisatie rond het vijfendertigste levensjaar en de afbouw van de loopbaan vanaf een jaar of vijfenvijftig.

Anno 2016 weten we beter: onze wensen en interesses veranderen naargelang we ervaringen opdoen. De capaciteiten, interesses en wensen die we aan de startfase van onze loopbaan hebben, zijn niet stabiel en kunnen wijzigen bij het ouder worden. Bovendien beseffen we meer en meer dat we zelf invloed hebben op ons leven en willen we ons leven zelf in handen kunnen nemen en vormgeven.

dame-met-vragen 

Stabiele loopbanen worden dynamische loopbanen

We spreken van dynamische loopbanen: we zijn meer en meer zelf verantwoordelijk voor onze eigen loopbaan. Daarnaast is de zoektocht naar een match tussen jezelf en je job geen eenmalig gebeuren. Sterker nog: het is een steeds terugkerend proces gedurende heel de loopbaan. We worden meermaals geconfronteerd met de vraag: “Wat wil ik met mijn (werk)leven?” Deze vraag gaat vaak gepaard met een lastig keuzeproces aangezien naast interesses en wensen ook nog ander factoren hier een invloed op hebben: partner, aanbod op de arbeidsmarkt, zorg voor familieleden en kinderen,…

Veel mensen zijn dan ook geneigd om dit lastig keuzeproces uit te stellen, ook al beseffen ze dat verandering van werkinhoud de betere optie is. Dit, omdat een kant-en-klaar antwoord vinden op dergelijke vraag niet evident is: we hebben een beeld van onze huidige situatie, maar het is moeilijk een beeld te verkrijgen van een potentieel toekomstige situatie. Bovendien zijn er heel veel factoren onderliggend aan de vraag “wat wil ik”. Het gaat ook om wat doe ik, wat kan ik, wat zijn mijn talenten, wat zijn mijn waarden, wat zijn mijn doelen, etc. Daarom raden onderzoekers en professionals loopbaancoaching aan iedereen aan: “Mensen kunnen bij dit keuzeproces hulp gebruiken en hebben baat bij een begeleidende loopbaancoach.”

Loopbaancoaches bieden strategieën aan voor het maken van keuzes, het oplossen van problemen en het plannen van acties. Ze helpen mensen na te denken over hun levensloop door ze te laten reflecteren op huidige wensen en functioneren. Aandacht wordt besteed aan de ervaringen en belevingswereld van de coachee.  In feite kunnen we zelfs spreken van levensloopcoaching omdat werk- en privéleven nauw met elkaar samenhangen en de keuze van het ene een invloed heeft op het andere en andersom.

Het verschil tussen wie je bent en wie je wilt zijn, is wat je doet! Misschien zit je toch zo slecht nog niet in je huidige functie als je wat meer zou kunnen inzetten op zaken die jou energie geven? Of misschien is een verandering van werkcontext echt nodig om jou opnieuw enthousiast door het leven te laten lopen?

Bekijk hieronder ons aanbod voor particulieren en bedrijven.

Ons aanbod op vlak van loopbaancoaching:

Thema

Particulieren

Bedrijven

Workshops – Werk maken van je droombaan: inzetten op talent

x

x

Individuele loopbaancoaching

x

x

Groepscoaching

x

Traject op maat i.v.m. thema loopbaankeuzes

x

x

 

Bronnen o.a. : van Viaenen & Tijs (2014) ; De Vos (2012) ; Savickas et al. (2009) ; …

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s