DEEL 1 – Blended learning: Hoe kies je de juiste LMS

lms

Hoe te starten met Blended learning en hoe video hierbij effectief inzetten voor een groter leereffect? Deze vragen krijgen we van onze klanten steeds vaker te horen. De Opleidingscoach interviewde daarom Sandra De Milliano, digital innovator en ervaren blended learning expert met roots bij het tv-journaal. Tijdens dit interview vertelt Sandra ronduit over blended, sociaal en agile leren en over haar nieuwste initiatief HRD.tv, een gratis rich media kennisplatform voor HRD professionals over het nieuwe leren, werken en leiding geven.

Reserveer alvast 29  november. Dan organiseert De Opleidingscoach, samen met Sandra De Milliano, de ééndaagse opleiding  Selfiedeo, meer leer-impact met video .

Als agile coach begeleid je organisaties bij het digitaliseren en optimaliseren van blended leer- en veranderingstrajecten. Wat doet zo’n agile coach precies?

Sandra: Veel bedrijven denken onmiddellijk aan technologie als het gaat over digitaliseren en starten met blended learning. Uiteraard heb je technologie nodig maar minstens even belangrijk zijn kennis van didactiek  en goede content aangepast  aan de vorm.  Een klassikale training is bijvoorbeeld anders opgebouwd dan een videolearning en vraagt andere skills van de trainer.  De eerste vraag die je je moet stellen is waarom je blended learning  wil gaan inzetten. Wat zijn de leerdoelen? Waar loop je nu tegenaan en wat kan anders door nieuwe technologie te gaan inzetten. De meeste l&d managers die ik spreek hebben hier slechts een vaag idee over. Ze weten niet voldoende wat ze willen en al helemaal niet waar ze over 3 jaar naartoe willen. Als je niet weet wat je LMS moet kunnen hoe kan je dan de juiste kiezen?  Ik begin dan ook altijd met een brainstorm of intake waarbij we in de diepte een aantal dingen gaan uitspitten. De eerste vraag is waarom, dan pas wat en hoe. De volgende stap is dat we samen een blended learning roadmap uitwerken. Hierin gaan we de meest effectieve aanpak uitwerken, rekening houdend met leerdoelen cultuur en middelen. Enkel als dat helder is kan je beginnen met het definiëren van wat de meest geschikte technologie precies moet kunnen. Belangrijk hierbij is een verschil maken tussen ‘must haves’ en  ‘nice to haves’

Zelfs met de allerbeste en allerduurste auto kan je niet vliegen!

Geen enkele technologie kan alles. Welke features zijn absoluut noodzakelijk en welke zijn leuke gadgets? Als je technologie gaat gebruiken voor een toepassing waarvoor ze niet ontwikkeld is dan krijg je problemen. Als je een professioneel webinar wil organiseren bijvoorbeeld met web conferencing software dan loop je vast.  Als je met je auto van een klif rijdt dan val je ook naar beneden. Zelfs met de allerbeste en allerduurste auto kan je niet vliegen! De volgende stap is dan de invoering van de gekozen technologie en bijhorende opleidingen, vaak ook gekoppeld aan een sensibiliseringstraject en de opleiding van de trainers en gebruikers. Als agile coach begeleid ik de betrokken l&d teams bij elke stap in dit hele traject. Een veelvoorkomende valkuil is dat innovatieteams zo enthousiast zijn dat ze stappen willen overslaan en dan komen ze vast te zitten of moeten ze opnieuw beginnen. Zo’n ‘valse start’ is nefast voor de motivatie en het engagement. Het is mijn taak als agile coach om de teamleden betrokken en gemotiveerd te houden door hen te ondersteunen, valkuilen te voorzien, oplossingsgericht denken te stimuleren en flexibel bij te sturen daar waar nodig zodat het doel bereikt wordt. Het is een veelomvattende rol en daarom vind ik het ook zo leuk. Als agile coach ben ik tegelijkertijd sparring partner, onderhandelaar, personal coach, trainer, facilitator, mentor en business partner.

Kom in het volgende deel meer te weten over het IMPACT model en hoe je hier concreet mee aan de slag kan!

To be continued….

http://www.opleidingscoach.be/meer-leerimpact-met-video.php

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s